Homogenizace výživy pro předčasně narozené děti

Procesy homogenizace se používají mimo jiné za účelem dosažení jednotné velikosti částic, vlhkosti a barvy výživy pro předčasně narozené děti a také jsou vedeny snahou zamezit usazování smetany v obsaženém mléčném koncentrátu.

Případné další zpracování na prášek pak přináší uspokojivý výrobek jen v případě, že kapalina byla předem homogenizována.

Systémy homogenizace LEWA splňují náročné požadavky na zpracování: Procesní membránové čerpadlo LEWA triplex vytváří tlak. Systém splňuje také typické parametry jako sterilní materiály, možnost snadného čištění a dlouhou životnost.

Řešení

Se systémy High-Purity nabízí LEWA řešení náročných úkolů mlékárenského průmyslu:

  • Procesní membránové čerpadlo LEWA triplex s membránovou čerpací hlavou M9 odpovídající hygienickým požadavkům je spolehlivým a hermeticky těsným řešením dvoustupňové homogenizace výživy pro předčasně narozené děti
  • Na rozdíl od běžně používaných pístových čerpadel nedochází při homogenizaci membránovými čerpadly ke znečištění výrobku otěrem těsnění
  • Zamezení vzniku ohnisek bakterií, k nimž často dochází při dávkování dětské výživy pomocí pístových čerpadel s ucpávkami
  • Všechny součásti hlavy čerpadla jsou vyrobeny z nerezové oceli 316/316L (1.4404/1.4404). Díly, které přicházejí do styku s kapalinou, jsou leštěny podle standardů pro sanitární průmysl (Ra ≤ 0,8 μm)
  • Bezpečnostní membrána je vyrobena z čistého, pevného PTFE kompatibilního s biologickými tkáněmi (USP třída VI)
  • Procesní membránové čerpadlo vyhovující požadavkům CIP a SIP na přepravu náročných kapalin
  • V čerpadlu i v krytu zařízení jsou použity hygienické materiály (například sterilní šroubové spoje)
  • Momentový motor je chlazený vodou. Díky tomu je cirkulace vzduchu, který by mohl vnést pod opláštění nečistoty, velmi nízká
  • Vysoká přehlednost zařízení: homogenizační ventil, manometr a ovládací prvky tlakového regulátoru lze kontrolovat a ovládat zvenčí
  • Dostupnost pro údržbu: Jednotlivě snímatelné díly krytů umožňují rychlý přístup ke všem dílům zařízení pro provádění údržby a čištění
  • Systém splňuje všechny regulační požadavky týkající se nakládání s mléčnými výrobky (cGMP, ES 1935-2004 atd.)
  • Tvar a velikost sacích a tlakových ventilů jsou optimalizovány na zajištění co nejšetrnější dopravy dětské výživy
  • Dokonce i v případě připojení k nízkotlakému potrubí může čerpadlo dosáhnout tlaku až 400 barů v prvním stupni a 50 barů ve druhém stupni
  • Materiály odpovídají uznávaným průmyslovým normám pro hygienické materiály (EHEDG, OHD, FDA a USP)

Pozadí

Proč se homogenizují mléčné výrobky?

Homogenizací se kapénky mléčného tuku a olejů mechanicky zmenšují. To brání usazování smetany
(oddělení tučné smetany od vody). Přírodní kapénky tuku v mléce vykazují průměr 10 až 30 μm; homogenizací lze podle použitého tlaku dosáhnout velikosti menší než 1 μm. Mléko se pro tento účel ohřívá (zde: 50–70 °C) a protlačuje homogenizačním ventilem. Při homogenizaci se rozbije původní membrána tukových kapének. Mléko se smí homogenizovat jen v pasterovaném stavu, protože jinak vzniká aktivací lipázy silně nahořklá chuť.

Při výrobě dětské výživy je homogenizace důležitá i proto, že je v ní obsažena kromě mléka a olejů ještě celá řada dalších přídavných látek. Další zpracování na prášek z nehomogenizované kapaliny by později mělo za následek jen obtížně rozpustný výrobek.

Zdroj: Lebensministerium.at a Wikipedia.org

Kontaktní osoba

  • Sales Office Czech Rep.
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH (odštěpný závod)
  • +420 5 432360-52
  • office@lewa.cz

Najděte si vhodnou řadu produktů pomocí navigátoru.

Pump Navigator

Nenechte si utéct žádné novinky. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Zaregistrovat