
Potravinářský průmysl
Využijte čerpadla a systémová řešení LEWA ve svých procesech homogenizace v potravinářském průmyslu. Obraťte se na naše odborníky pro více informací!
Read more
Se systémy High-Purity nabízí LEWA řešení náročných úkolů mlékárenského průmyslu:
Proč se homogenizují mléčné výrobky?
Homogenizací se kapénky mléčného tuku a olejů mechanicky zmenšují. To brání usazování smetany
(oddělení tučné smetany od vody). Přírodní kapénky tuku v mléce vykazují průměr 10 až 30 μm; homogenizací lze podle použitého tlaku dosáhnout velikosti menší než 1 μm. Mléko se pro tento účel ohřívá (zde: 50–70 °C) a protlačuje homogenizačním ventilem. Při homogenizaci se rozbije původní membrána tukových kapének. Mléko se smí homogenizovat jen v pasterovaném stavu, protože jinak vzniká aktivací lipázy silně nahořklá chuť.
Při výrobě dětské výživy je homogenizace důležitá i proto, že je v ní obsažena kromě mléka a olejů ještě celá řada dalších přídavných látek. Další zpracování na prášek z nehomogenizované kapaliny by později mělo za následek jen obtížně rozpustný výrobek.
Zdroj: Lebensministerium.at a Wikipedia.org