Produkce másla s čerpadly LEWA

Při výrobě různých druhů másla je zvláště důležité přesně reprodukovat jednotlivé chuťové vlastnosti.

K zajištění stálé kvality jemného pomazánkového másla se pružně a plně automaticky dávkují čerpadly ecoflow přísady jako řepkový olej, voda a solný roztok.

Čerpadla LEWA splňují nejen hygienické nároky, ale pracují také s přesností dávkování ± 1 procento. I při dlouholetém používání zařízení zůstávají kriticky důležité vlastnosti výrobku, jako jemná, definovaná chuť soli, vždy přesně reprodukovány.

Řešení

V oblasti dávkování přísad při výrobě másla nabízí LEWA následující řešení:

  • Osvědčené zařízení LEWA ecoflow pro hygienické/sanitární systémy zaručuje konzistentní kvalitu různých druhů másla
  • Z hygienických důvodů a z důvodů efektivity probíhá výroba másla vysoce automatizovaně. Jelikož jsou čerpadla LEWA díky patentované technologii M9 velmi robustní, pracují spolehlivě v nejrůznějších provozních podmínkách a stavech a nevyžadují téměř žádnou údržbu, prakticky nedochází k přerušení pracovního procesu. Pravděpodobnost jejich výpadku je naprosto minimální.
  • Jestliže je však přese všechno nutné vyměnit membránu, probíhá údržba plynule a jednoduše
  • Dokonce i při dlouhotrvajících dobách provozu, jaké jsou při výrobě másla obvyklé, dosahují čerpadla přesnosti dávkování ± 1 procento.
  • Díky kombinaci frekvenční regulace a elektrické změny nastavení zdvihu je možné čerpadla provozovat automatizovaně a s vysokou flexibilitou ve velmi širokém rozsahu nastavení. Díky technologii čerpadla s více hlavami lze kromě toho velmi hospodárně spojovat více dávkovacích úloh.
  • Všechny materiály jsou voleny a upraveny tak, aby vyhovovaly potravinářskému provozu a aby úspěšně čelily dlouhodobému korozivnímu působení solného nálevu například na těsnění ventilů. Mimo jiné se používají speciální materiály jako Gylon®. Membrána čerpadla je pak vyrobena ze speciálního materiálu PTFE, který společnost LEWA nakupuje přímo od vybraného výrobce. Společnost LEWA celý výrobní proces nepřetržitě sleduje. PTFE je kompatibilní s biologickými tkáněmi.
  • Malé mrtvé prostory a hladké povrchy z nerezové oceli 316/316L (1.4401/1.4404) uvnitř čerpadla umožňují dobré a nekomplikované čištění CIP.

Pozadí

Jak se vyrábí máslo a jaké druhy másla existují?

Máslo se vyrábí z pasterované smetany. K tomuto účelu se během několika sekund odstředí mléko v odstředivkách. Poté se smetana pasterizuje a ponechává uskladněná přibližně 20 hodin. V máselnici, která se skládá ze stloukače, bubnu a hnětače, se smetana stlouká, odděluje se máslo a hněte se. Poté se máslo formuje ve formovacím stroji a balí. Na výrobu 1 kg másla je třeba přibližně 22 litrů mléka. Jako vedlejší produkt výroby másla vzniká podmáslí.

Existují různé druhy másla:

Máslo vyrobené ze zkysané smetany se nazývá čerstvé máslo. Přitom vznikají aromatické látky, které propůjčují máslu čerstvou chuť podobnou ořechům. Máslo ze sladké smetany vzniká z nezkysané smetany. Pro mírně okyselené máslo se do másla ze sladké smetany přidává po zmáselnění koncentrát kyseliny mléčné.

Všechny druhy másla se prodávají v slané a neslané variantě. Do slaného másla se během zpracování přidává granulovaná sůl nebo solný roztok. Kromě zvýraznění chuti funguje sůl jako konzervant. Při výrobě pomazánkového másla se do něj často přidává rostlinný olej.

Kontaktní osoba

  • Sales Office Czech Rep.
  • LEWA NIKKISO Austria GmbH (odštěpný závod)
  • +420 5 432360-52
  • office@lewa.cz

Najděte si vhodnou řadu produktů pomocí navigátoru.

Pump Navigator

Nenechte si utéct žádné novinky. Přihlaste se k odběru našeho newsletteru.

Zaregistrovat