
Potravinářský průmysl
Využijte čerpadla a systémová řešení LEWA ve svých procesech homogenizace v potravinářském průmyslu. Obraťte se na naše odborníky pro více informací!
Read more
V oblasti dávkování přísad při výrobě másla nabízí LEWA následující řešení:
Jak se vyrábí máslo a jaké druhy másla existují?
Máslo se vyrábí z pasterované smetany. K tomuto účelu se během několika sekund odstředí mléko v odstředivkách. Poté se smetana pasterizuje a ponechává uskladněná přibližně 20 hodin. V máselnici, která se skládá ze stloukače, bubnu a hnětače, se smetana stlouká, odděluje se máslo a hněte se. Poté se máslo formuje ve formovacím stroji a balí. Na výrobu 1 kg másla je třeba přibližně 22 litrů mléka. Jako vedlejší produkt výroby másla vzniká podmáslí.
Existují různé druhy másla:
Máslo vyrobené ze zkysané smetany se nazývá čerstvé máslo. Přitom vznikají aromatické látky, které propůjčují máslu čerstvou chuť podobnou ořechům. Máslo ze sladké smetany vzniká z nezkysané smetany. Pro mírně okyselené máslo se do másla ze sladké smetany přidává po zmáselnění koncentrát kyseliny mléčné.
Všechny druhy másla se prodávají v slané a neslané variantě. Do slaného másla se během zpracování přidává granulovaná sůl nebo solný roztok. Kromě zvýraznění chuti funguje sůl jako konzervant. Při výrobě pomazánkového másla se do něj často přidává rostlinný olej.