
Potravinářský průmysl
Využijte čerpadla a systémová řešení LEWA ve svých procesech homogenizace v potravinářském průmyslu. Obraťte se na naše odborníky pro více informací!
Read more
Výhody čerpadel LEWA ecodos při rafinaci jedlého oleje:
Díky vynikajícím vlastnostem série LEWA ecodos v systémech průmyslu jedlých olejů nahrazuje tato série stále více další typy čerpadel.
Společnost LEWA je jedním z hlavních producentů hygienicky kompatibilních návrhů čerpadel a systémů. Tato společnost může podle toho dodávat příslušné certifikované produkty:
Měřicí čerpadla LEWA s membránami se používají v průmyslové produkci jedlých domácích olejů, především v rafinérských procesech:
Čerpadla během tohoto procesu měří fosforovou kyselinu, kyselinu citronovou a louh sodný.
Popis procesu
Pro produkci oleje ze semínek a plodů se obvykle používá proces extrakce.
Olej, který je extrahován bez externího přidávání tepla pomocí stlačování, se nazývá olej stlačovaný za studena. Tento olej nemusí být rafinován. Tyto oleje jsou připraveny k rafinování po provedení filtrace a naplnění.
Čím vyšší je však teplota, tím vyšší je výnos. Tento proces vede ke stlačování s přidáváním tepla.
Teploty vyšší než 100 °C jsou spojovány s tzv. „horkým stlačováním“. Surový olej extrahovaný tímto způsobem musí podstoupit proces rafinace.
Tímto termínem se rozumí kombinace fyzikálních a chemických procesů, jež slouží k odstranění nežádoucích komponentů a komponentů souvisejících s životním prostředím, například
ze surového oleje.
Klasický proces rafinace se skládá v podstatě z těchto provozních kroků:
Kromě klasické chemické rafinace je důležitá také fyzikální rafinace. Tento proces je technicky komplexnější, ale zahrnuje pouze dva kombinované procesní kroky, odgumování a předběžné odbarvení nebo odkyselení.
Mezi hlavní výhody patří velmi malý dopad na životní prostředí a snížení ztrát při procesu rafinace. Nevýhodou je požadavek významně vylepšeného systému odgumování, v závislosti na typu oleje.
Delecitinizace
Speciální forma zpracování jedlého oleje související s extrakcí lecitinu.
Delecitinizace se používá výhradně pro speciální typy oleje, například pro sójový olej, u nichž je cílové zpracování užitečné.
Zpracování jedlého oleje
Srážení hydratačních fosfatidů prostřednictvím přidávání vody a tepla. Zbývající nehydratační fosfatidy se rozpouštějí prostřednictvím přidávání kyselin. Jako aditiva se upřednostňují kyselina fosforová nebo kyselina citronová. Po zahřátí na cca 90 °C dochází k rozkladu proteinových a karbohydrátových sloučenin, které mohou způsobit zakalení oleje. Proces zpracování jedlého oleje (odgumování) je dokončen pomocí odčeření nebo separace.
Odkyselení
Prostřednictvím přidání louhu sodného jsou odstraněny mastné kyseliny, které negativně ovlivňují chuť a životnost skořápky. Výsledným produktem je mýdlo, které je v odstředivém procesu vysáto ven a odstraněno.
Bělení
V tomto kroku dochází k odstranění zbarvení, společně s hydroperoxidy a těžkými kovy.
Dezodorizace (vypařování)
V tomto procesu jsou nejvyšší teploty celého rafinování. Při teplotě 240 °C jsou všechny nechtěné zápachy a příchuti odstraněny. Těkavé složky (včetně stop hexanu) a pesticidy jsou rovněž odstraněny.